Energiapolitika 2000 Társulat

Energiapolitika 2000 Társulat

kozjo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Kezdőlap Szakmai kereső Energiapolitika Magyar energiapolitika Energiapolitika Magyar energiapolitika 30. Állásfoglalás: ENERGIASTRATÉGIA HELYETT SODRÓDÁS
30. Állásfoglalás: ENERGIASTRATÉGIA HELYETT SODRÓDÁS Send to a friend Print Version
Kategóriák: (Állásfoglalások | Magyar energiapolitika)
Megjelenés dátumaIcon Megjelenés dátuma 2007. 06. 30.
Megjelenés helye vagy kiadóIcon Megjelenés helye vagy kiadó Energiapolitika 2000 Társulat
Szerző, íróIcon Szerző, író Energiapolitika 2000 Társulat
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok Letölthető anyagok (Size: 313 Kb)

Állásfoglalás Magyarország energiapolitikája 2007-2020. c. stratégiáról

Összefoglalás.
A koncepció szakmailag nem megalapozott, alig támaszkodik — a rendelkezésre álló — energetikai műszaki-gazdasági elemzésekre, vizsgálatokra és javaslatokra. E helyett megelégszik a neoliberális közgazdasági doktrínák kinyilatkoztatásaival. A koncepció nem alkalmas a magyar érdekű energiapolitikai stratégia kialakításának vitaanyagául. A magyar energetikai szakma ennél többet érdemel.

Alapvető tartalmi hiányosságok.
A dokumentum nem tartalmaz hosszú távon érvényes döntésmegalapozó téziseket. Ez egyes fejezetek végén található „Következtetések” amolyan fejezet-összefoglaló megállapítások, legtöbbször nem lépik túl az általánosítások szintjét, legfeljebb stratégiai köntösbe csomagolt aktuál-politikai célkitűzéseknek. Ezért a dokumentum nem tekinthető energiapolitikai stratégiának.

A dokumentum szerinti célok: ellátásbiztonság, versenyképesség és fenntarthatóság, kibékíthetetlen ellentmondásban vannak egymással; optimalizálni csak meghatározott cél(függvény) szerint lehet. Ennek a célnak a megjelölése nem történt meg. Mintha a nemzeti, közösségi érdek helyett a piaci, befektetői érdekek motiválnának.

A dokumentum egyoldalú neoliberális álláspontot tükröz, ami az állam teljes kivonulásával egyenértékű az energetikából: „a teljes piaci liberalizáció megvalósítására kell törekedni. Ezt követően kerülhet sor a közgazdasági eszközök alkalmazására.” — olvasható a dokumentumban. A teljes liberalizáció után közgazdasági eszközök azonban már nem maradnak. Ez a dokumentum legsúlyosabb közjó ellenes alapvetése, különösen a miatt is, mert ma már az unió sem azonosul egységesen a verseny mindenhatóságának neoliberális elvével.

Hiányzó szakmai területek.
A koncepció nem elemzi kritikusan és perspektivikusan az uniós polikai/energetikai erőteret, az unió aktuálpolitikáját vetíti ki a jövőre. Nem határozza meg a magyar (és Közel-Kelet-európai) érdekű befolyásolás területeit, téziseit. Hiányzik a koncepcióból az állami és közösségi tulajdonpolitika az energetika területén. Nem foglal egyértelmű állást az ellátásbiztonság külpolitikai kérdéseiben, az ellátásbiztonság technikai jellegű feltételeit pedig nem teljes komplexitásában tárgyalja. Az energetikai adópolitika alapelveit — a támogatáspolitikával összefüggésben — tartalmaznia kellene a koncepciónak. A fogyasztóvédelmet a dokumentum szűken értelmezi, az energetikai érdekegyeztetés fogyasztói oldalának megteremtésére nem tartalmaz koncepciót. 

Keresés

Eseménynaptár

Previous Next
November 2021
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálni? Rendszeres értesítést kap

  • rendezvényeinkről,
  • állásfoglalásainkról,
  • energetikai cikkekről és tanulmányokról.
      Megküldjük hírleveleinket.