Energiapolitika 2000 Társulat

Energiapolitika 2000 Társulat

kozjo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Kezdőlap Szakmai kereső Energiapolitika Magyar energiapolitika Energiapolitika Magyar energiapolitika 43. Állásfoglalás: KÁTYÚZÁS HELYETT ÚJ UTAT AZ ENERGETIKÁBAN
43. Állásfoglalás: KÁTYÚZÁS HELYETT ÚJ UTAT AZ ENERGETIKÁBAN Send to a friend Print Version
Kategóriák: (Állásfoglalások | Magyar energiapolitika)
Megjelenés dátumaIcon Megjelenés dátuma 2010. 02. 08.
Megjelenés helye vagy kiadóIcon Megjelenés helye vagy kiadó Energiapolitika 2000 Társulat
Szerző, íróIcon Szerző, író Energiapolitika 2000 Társulat
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok Letölthető anyagok (Size: 283 Kb)
Letölthető anyagok2 Letölthető anyagok2 (Size: 805 Kb)

Az Energiapolitika 2000 Társulat program-javaslata

Irányváltást kell végrehajtani a hazai energetikában. Szakítani kell azzal a dogmatikus felfogással, ami szerint a piac mindent megold. Kompromisszumokat kell kezdeményezni és elérni az EU szabályozásban. Az állam felelősségét és szerepvállalását, az energetika állami intézményi rendszerét, és az energetikai fogyasztóvédelem szervezetét energiatörvényben kell rögzíteni.

Az energiapolitikát EU voluntarista elvárásai helyett az ország valós teherbíró képességének figyelembevételével kell alakítani. A nemzet csak erőforrásaival arányosan vegyen részt a világproblémák megoldásában.

Az oroszországi földgáz behozatali függőség rövid- és középtávon számottevően nem csökkenthető. Az ellátásbiztonság politikai garanciákkal: közös energetikai befektetésekkel, és közös EU politikával erősíthető. Az unió energiapolitikáját magyar érdekűen kell befolyásolni. Olyan megoldásokra van szükség, amelyek elsősorban a közvetlenül előttünk álló évtizedek energiaellátását biztosítják. Ezért sem a hagyományos fosszilis energiahordozók felhasználása, sem pedig a nukleáris energia bővítése nem kerülhető meg. A megújuló energiaforrások még hosszú ideig csak fontos kiegészítő szerepet tölthetnek be. A gázfelhasználás túlsúlya jelentősen csökkentendő a hazai energiaforrásokra támaszkodással. Növelni kell a hazai lignit és az atomenergia felhasználásának arányát. A megújuló energiák közül kiemelt szerepe lehet a biomassza, a geotermikus energia hőellátási célú hasznosításának.

Le kell állítani az energia privatizáció minden formáját. Alkotmánymódosítással és/vagy kétharmados vagyontörvénnyel kell megvédeni a közmű-rendszerek, a megmaradt vezetékes energiarendszerek, közösségi tulajdonát. Növelni kell a magyar közösségi energetikai tulajdont. Elő kell segíteni, hogy önkormányzati termelő-szolgáltató távfűtő társaságok jöjjenek létre. A közúti, a vasúti és a vízi közlekedést egyaránt felölelő olyan közlekedésfejlesztési stratégiát kell kidolgozni és megvalósítani, amelynek domináns eleme a közlekedési ágazaton belüli közösségi érdekű energiagazdálkodás elérésére való törekvés.

A hatósági ármegállapítást a lakossági és kommunális szférában fenn kell tartani. Államilag finanszírozott, de független, lakossági energetikai fogyasztóvédelmi szervezetet kell létrehozni. Új alku-feltételeket kell támasztani a magán és külföldi energiaszolgáltatókkal: extraprofit helyett meg kell határozni a méltányos profitot, az e feletti extraprofitot pedig a fogyasztóknak vissza kell juttatni. Vissza kell állítani a szociális tarifákat. A városi lakótelepek energiaszegénységét a „szociális bérlakás” intézményének bevezetésével kell enyhíteni.

Az állásfoglalás teljes szövege a fenti  Letölthető anyagok linken érhető el.

Az állásfoglalás  kifejtése a Letölthető anyagok2 linken érhető el. 

Keresés

Eseménynaptár

Previous Next
Október 2021
Va Ke Sz Cs Sz
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálni? Rendszeres értesítést kap

  • rendezvényeinkről,
  • állásfoglalásainkról,
  • energetikai cikkekről és tanulmányokról.
      Megküldjük hírleveleinket.