Energiapolitika 2000 Társulat

Energiapolitika 2000 Társulat

kozjo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
46. Állásfoglalás: A kormány energiapolitikájáról Send to a friend Print Version
Kategóriák: (Állásfoglalások | Magyar energiapolitika)
Megjelenés dátumaIcon Megjelenés dátuma 2011. 01. 26.
Megjelenés helye vagy kiadóIcon Megjelenés helye vagy kiadó Energiapolitika 2000 Társulat
Szerző, íróIcon Szerző, író Energiapolitika 2000 Társulat
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok Letölthető anyagok (Size: 322 Kb)

Társulatunk üdvözli azokat az energetikai kormányzati intézkedéseket, amelyeket a „Kátyúzás helyett új utat az energetikában” c. állásfoglalásunkban  is javasoltunk. Egyetértünk az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló T/1941. sz. törvényjavaslat 2010. december 21-i beterjesztésekor Bencsik János államtitkár úr expozéjában kifejtett alábbi véleményével, amelyet társulatunk 2011. január 10-i rendezvényén is megerősített:

„Az energiapolitika területén is megújulásra, szemlélet- és irányváltásra van szükség,…elengedhetetlen a jelenleginél erősebb állami szerepvállalás, … Elsődleges nemzeti érdekként kell megfogalmaznunk a lakossági, intézményi és gazdasági fogyasztók biztonságos energiaellátását, a legkisebb költség elvének figyelembevétele, valamint a környezeti szempontok fokozott érvényesítése mellett. Nem tekinthetünk el az Európai Unió energiapolitikájának magyar érdekű befolyásolásától sem, és azt is le kell szögeznünk, hogy a globális problémák megoldásában csak az ország súlyával és erőforrásaival arányos mértékben van módunk részt venni.” „A kormányváltás után egyértelművé vált, hogy növelni kell a szociális biztonságot, és ezen a területen a legfontosabb feladat az energiaszegénység mérséklése.”

A következőkben néhány szerintünk fontos észrevételt teszünk a fenti törvényjavaslattal és a készülő energia koncepcióval kapcsolatban:

A Villamos Energia Törvény módosítás az un. szétválasztási szabályok korábbiakhoz képest sokkal részletesebben történő kifejtését tartalmazza. Az indoklás szerint a törvényjavaslat biztosítja mindegyik szétválasztási modell átültetését, de nem írja elő egyik modell másikkal szembeni elsőbbségi kötelező alkalmazását, hanem lehetővé teszi az érintett vállalkozások erre vonatkozó választását. Ezzel kapcsolatosan felhívjuk a figyelmet, hogy 2009 decemberében a T/11303. számú törvényjavaslat elfogadásával már nagy parlamenti többséggel törvénybe iktatták a 2009/73/EK irányelv szerinti Independent Trans-mission Operator — továbbiakban ITO — modellt; vagyis a választás megtörtént. Ezzel akkor lekerült a napirendről a vertikálisan integrált nemzeti villamos társaságnak (MVM ZRt) a privatizáció óta többször tervezett és deklarált szétverése, amely ellen társaságunk folyamatosan tiltakozott. Elengedhetetlennek tartjuk ezért, hogy — ha szükséges is a lehetséges szétválasztási változatok szerepeltetése — a tvj. egyértelműen az ITO modell alkalmazása mellett foglaljon állást. E nélkül jelentős visszalépést jelentene a törvény, mert ismételten lehetőséget teremtene e nemzeti érdekkel ellentétes vita újraélesztésére.

Budapest, 2011. január 26.
Energiapolitika 2000 Társulat
Elnöksége 

Keresés

Eseménynaptár

Previous Next
Október 2021
Va Ke Sz Cs Sz
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálni? Rendszeres értesítést kap

  • rendezvényeinkről,
  • állásfoglalásainkról,
  • energetikai cikkekről és tanulmányokról.
      Megküldjük hírleveleinket.