Energiapolitika 2000 Társulat

Energiapolitika 2000 Társulat

kozjo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Kezdőlap Szakmai kereső Energiapolitika EU energiapolitika Energiapolitika EU energiapolitika 23. Állásfoglalás: AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG IS A SZUPERMONOPÓLIUM LÉTREJÖTTÉT SEGÍTETTE
23. Állásfoglalás: AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG IS A SZUPERMONOPÓLIUM LÉTREJÖTTÉT SEGÍTETTE Send to a friend Print Version
Kategóriák: (Állásfoglalások | EU energiapolitika | Privatizáció)
Megjelenés dátumaIcon Megjelenés dátuma 2006. 01. 16.
Megjelenés helye vagy kiadóIcon Megjelenés helye vagy kiadó Energiapolitika 2000 Társulat
Szerző, íróIcon Szerző, író Energiapolitika 2000 Társulat
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok Letölthető anyagok (Size: 134 Kb)

Társulatunk 2005. júniusában a „Meg kell védeni a magyar energiapiacot az E.ON szupermonopóliumtól" c. állásfoglalását eljuttatta az Európai Bizottságnak, amelyben kifejtettük, hogy az E.ON-MOL gázüzletág tranzakció engedélyezése ellentétes az EU piaci irányelveivel, amelynek lényege a monopolhelyzetek kialakulásának megakadályozása. Hangsúlyoztuk, hogy az európai gáziparban is egyre jelentősebb érdekeltségekkel rendelkező E.ON Európa három legnagyobb villamos energia társaságának egyike; Magyarországon pedig három áramszolgáltatónak és a debreceni kombinált ciklusú gázerőműnek a tulajdonosa, s sajtóhírek szerint növelni igyekszik a villanytermelésben való részesedését is. Ez azért veszélyes, mert — szemben a MOL-al, amelynek a villamos piacon nem voltak érdekeltségei — az E.ON-nak a villanyszolgáltatás alaptevékenysége, amit a gázüzletág fog támogatni. A gázüzletág birtokában az E.ON a fogyasztók számára kedvezőtlenűl befolyásolhatja a villany szolgáltatás és a távfűtés árait is, hiszen a villamosenergia-termelés 40 százalékát a gáztüzelésű erőművek adják, a távfűtés pedig csaknem teljes mértékben földgázbázisú.

A vizsgálat során úgy tűnt, hogy a Bizottság osztja aggályainkat. A közelmúltban azonban kiderült, hogy engedélyezte a E.ON-nak a hazai gázrendszer nagy részére vonatkozó vásárlását, s a tranzakció létrejött. Ennek következtében a Panrusgáz Rt.-ben lévő 50 százalékos MOL rész, vagyis az orosz gázimport (felerészben), a MOL Földgáztároló Rt. és a MOL Földgázellátó Rt. teljes mértékben az E.ON kezébe kerül. A Bizottság feltételül szabta, hogy a kitermelt hazai földgáz 50 százalékát és további egymilliárd köbmétert piacon, versenytárgyalás útján viszonteladóknak kell értékesítenie, illetve továbbadnia az E.ON-nak. Ez azt jelenti, hogy a teljes mennyiség 83 %-ára terjed ki az E.ON monopóliuma.

A bizottság nem korlátozta az E.ON-nak sem a magyarországi, sem a térségben meglévő más földgáz és villamos energia termelő-szolgáltató érdekeltségeit, s a további terjeszkedést sem tiltotta meg. Megnyílt tehát a lehetősége a földgáz ellátástól a villamosenergia-termelésen keresztül a villanyszolgáltatásig terjedő szupermonopólium létrejöttének.

A Bizottság szerint szabályozott árakon és feltételekkel biztosítania kell a hozzáférést mások számára is a gáztárolókhoz. Kérdés, hogy lesznek-e más szereplők, hiszen a Panrusgázban szerzett 50 %-os részesedés révén a hazánkba irányuló jelenlegi orosz gázimport is az E.ON befolyása alá kerül, s a Közép-kelet Európát elkerülő 2010-re tervezett orosz- német tenger alatti közvetlen földgázvezeték is 25 %-ban az E.ON tulajdonában lesz, miáltal a jelenleginél is nagyobb külföldi monopólium jön létre, tovább korlátozva a magyar fogyasztók érdekeinek érvényesítési lehetőségét.

Az állásfoglalás teljes szövege Letölthető anyag-ként olvasható. 

Keresés

Eseménynaptár

Previous Next
November 2021
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálni? Rendszeres értesítést kap

  • rendezvényeinkről,
  • állásfoglalásainkról,
  • energetikai cikkekről és tanulmányokról.
      Megküldjük hírleveleinket.