Energiapolitika 2000 Társulat

Energiapolitika 2000 Társulat

kozjo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Kezdőlap Szakmai kereső Energiahordozók Fosszilis Lignit Villamos-energetika Rendszer 41. Állásfoglalás: Ellent kell állni minden közvagyon elleni támadásnak!
41. Állásfoglalás: Ellent kell állni minden közvagyon elleni támadásnak! Send to a friend Print Version
Kategóriák: (Állásfoglalások | Privatizáció | Rendszer)
Megjelenés dátumaIcon Megjelenés dátuma 2009. 06. 08.
Megjelenés helye vagy kiadóIcon Megjelenés helye vagy kiadó Energiapolitika 2000 Társulat
Szerző, íróIcon Szerző, író Energiapolitika 2000 Társulat
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok Letölthető anyagok (Size: 118 Kb)

A gáz-árcsökkentés halasztásával összefüggésben, a közelmúltban a hazai sajtó sokat foglalkozott a kormány és az E.ON között folyó tárgyalásokkal, amelynek tárgya a korábban „elhalasztott áremelésből” adódóan a kormány E.ON felé felhalmozott állítólagos „adósságának” törlesztése volt. A témával összefüggésben az utóbbi napokban az a hír jelent meg, hogy a fent említett, „fogyasztók által felhalmozott tartozás” fejében az E.ON résztulajdont szeretne szerezni az MVM, illetve az állam tulajdonában álló MAVIR-ban, s beszállna a paksi bővítést megvalósító projekttársaságba is. Ezért a privatizációval kapcsolatban korábban szerzett negatív tapasztalatok miatt szükségesnek tartjuk a közvélemény figyelmét felhívni arra, hogy az IMF „nagylelkű” hitelének kísérő folyamata lehet a privatizáció ismételt szorgalmazása, vagyis a magyar közösségi vagyon maradékának elkótyavetyélése a meghatározó globális cégeknek. Ha igaznak bizonyulnának a sajtóértesülések, az idézett hír lenne az első „ajánlat” a „vitatott” tíz milliárd forintok sokszorosát érő villamos-energia iparági tulajdonrészek megszerzése érdekében.

Az utóbbi két évtized szociál-liberális magyar kormányai sajnos nem tudtak ellenállni a privatizációs csábításnak, szemben más országok kormányaival (pl.: Ausztria). Ennek már megtapasztaltuk a negatív következményeit, legutóbb a MOL körüli hercehurcában, és most a földgáz nagykereskedelem kapcsán is. Most a válságra hivatkozva, ismételt támadásokra számíthat a tíz millió magyar „részvényes” a vagyona ellen. Minden olyan kormány, mely nem védi meg a maradék működőképes magyar közvagyont, méltatlan a ráruházott feladat betöltésére. Társulatunk álláspontja az, hogy ellent kell állni minden közvagyon elleni zsarolásnak, és támadásnak. El kell vetni az energia privatizáció minden formáját. Kétharmados vagyontörvényt kell alkotni a megmaradt vezetékes energiarendszerek közösségi tulajdonáról. 

Keresés

Eseménynaptár

Previous Next
Május 2022
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálni? Rendszeres értesítést kap

  • rendezvényeinkről,
  • állásfoglalásainkról,
  • energetikai cikkekről és tanulmányokról.
      Megküldjük hírleveleinket.