Energiapolitika 2000 Társulat

Energiapolitika 2000 Társulat

kozjo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Kezdőlap Szakmai kereső Energiaárak Villany Energiaárak Villany 33. Állásfoglalás: A JELENLEGI VILLANYPIAC ALKALMATLANSÁGA
33. Állásfoglalás: A JELENLEGI VILLANYPIAC ALKALMATLANSÁGA Send to a friend Print Version
Kategóriák: (Állásfoglalások | Villany)
Megjelenés dátumaIcon Megjelenés dátuma 2008. 01. 10.
Megjelenés helye vagy kiadóIcon Megjelenés helye vagy kiadó Energiapolitika 2000 Társulat
Szerző, íróIcon Szerző, író Energiapolitika 2000 Társulat
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok Letölthető anyagok (Size: 180 Kb)

Az Energiapolitika 2000 Társulat állásfoglalása a teljes piacnyitásról.

A versenypiaci átalakulás az európai villamos-energia ellátásban nem hozta meg az árak ígért mérséklődését. Ebben alapvető szerepe van a privatizáció és liberalizáció miatt törvényszerűen bekövetkezett termelői kapacitáshiánynak. Az események hatására változni látszik az Európai Unió hivatalos véleménye is. A magyar kormányzat azonban, ezt figyelmen kívül hagyva, pusztán a fundamentálisan neoliberális doktrínákra támaszkodva vezette be a versenypiacot a hazai villamos-energia ellátásban. 2007 nyarán a szükséges elemzések, hatásvizsgálatok hiányában, az energiastratégia formális elfogadása nélkül hagyta jóvá a parlament az új villanytörvényt (VET). Az év végén pedig, nagy kormányzati kapkodás keretében kerültek elfogadásra a kapcsolódó végrehajtási utasítások.

Most eljött az igazság pillanata, amikor a lakosságnak, az egész társadalomnak szembe kell néznie az energiapiaci privatizáció és liberalizáció valós következményeivel. Annyi máris bebizonyosodott, hogy a piacnyitás felfelé viszi az árakat, méghozzá az egyéb körülményektől függetlenül. Ez egy tisztán kereskedelmi jellegű, megalapozatlan árfelhajtás, melynek valós következményeit azonban a fogyasztók viselik, az árfelhajtás nyertesei pedig a kereskedő cégek lesznek. Az árviszonyok mostantól teljesen áttekinthetetlenné válnak, a jövőben már nem kell magyarázatokkal szolgálni, elég a bűvszó: a „tőzsdei ár” az irányadó. 

Keresés

Eseménynaptár

Previous Next
November 2021
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálni? Rendszeres értesítést kap

  • rendezvényeinkről,
  • állásfoglalásainkról,
  • energetikai cikkekről és tanulmányokról.
      Megküldjük hírleveleinket.