Energiapolitika 2000 Társulat

Energiapolitika 2000 Társulat

kozjo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Kezdőlap Szakmai kereső Energiaárak Villany Energiaárak Villany Dr. Járosi Márton: A piacnyitás igazi tétje
Dr. Járosi Márton: A piacnyitás igazi tétje Send to a friend Print Version
Kategóriák: (Médiaválogatás | Villany | Liberalizáció)
Megjelenés dátumaIcon Megjelenés dátuma 2007. 05. 21.
MédiaIcon Média Magyar Hírlap
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok A piacnyits igazi ttje- megjelent MH1.doc (Size: 36 Kb)

Csúszik az árampiac liberalizációja, a GKM helyett a MeH vizsgálja a hosszú távú megállapodások megszüntetését: van még esély a korrekcióra. Érdemes ezért számba venni a villanypiac liberalizációjával kapcsolatos szakmai tényeket és a közjó érdekében ismételten összefoglalni a politikai következtetéseket.

Az új piaci liberalizációs modellről folyó vitát MVM-fóbia jellemzi. Pedig az ellátásbiztonság középtávú fenntartását és a fogyasztói árak kordában tartását jelenleg csak a közüzemi nagykereskedő MVM biztosítja. Saját erőművei a termelés negyven százalékát adják, de hosszú távú áramvásárlási szerződései (HTM) révén befolyása a forrásokra ma még körülbelül hatvan százalékos. Bár a szerződések a privatizáció idején elsősorban a befektetők érdekeit szolgálták, mára ezek többsége a hazai ellátásbiztonság és a villanyár mérséklésének garanciája lett.
Az HTM-portfólió termelési átlagárán alapuló közüzemi ár ugyanis a múlt év végére alacsonyabb lett a versenypiaci árnál. Ennek hatására a versenypiaci villanyértékesítés aránya negyven százalékról húszra csökkent! Ennek egyik oka, hogy az importforrások árai a szomszédos országok árampiaci trendjeit követik, a hazai "piacra" ezek a magas tőzsdei árak "gyűrűznek be". Megállapítható tehát, hogy e szerződések fölbontása után az egész hazai piacon a magasabb "versenyárak" alakulnának ki, vagyis drasztikus, huszonöt-harminc százalékos áremelés következne be.
Most, a villamosenergia-törvény módosításakor a képviselők felelőssége, hogy törvénnyel védjék meg a nemzeti villamos társaság jogát ahhoz, hogy egyenrangú piaci szereplőként továbbra is a közjóért munkálkodjon.
A liberalizációs folyamat nem fordítható vissza, de azért kármentésre van mód. A közszolgáltatási kötelezettséget, a hatósági ármegállapítást a legszélesebb körben, kivált a háztartási fogyasztók számára, a piacnyitás után is fenn kell tartani. Ezt az EU-előírások is megengedik az "egyetemes szolgáltatás" révén. Az új törvényben elő kell írni, hogy ez az MVM joga, amely a "versenypiacnál" alacsonyabb áron tud szolgáltatni. 

Keresés

Eseménynaptár

Previous Next
November 2021
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálni? Rendszeres értesítést kap

  • rendezvényeinkről,
  • állásfoglalásainkról,
  • energetikai cikkekről és tanulmányokról.
      Megküldjük hírleveleinket.