Energiapolitika 2000 Társulat

Energiapolitika 2000 Társulat

kozjo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Kezdőlap Szakmai kereső Energiaárak Villany Energiaárak Villany 26. Állásfoglalás: Elfogadhatatlan a villany árának emelése
26. Állásfoglalás: Elfogadhatatlan a villany árának emelése Send to a friend Print Version
Kategóriák: (Állásfoglalások | Villany)
Megjelenés dátumaIcon Megjelenés dátuma 2007. 02. 02.
Megjelenés helye vagy kiadóIcon Megjelenés helye vagy kiadó Energiapolitika 2000 Társulat
Szerző, íróIcon Szerző, író Energiapolitika 2000 Társulat
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok Letölthető anyagok (Size: 172 Kb)

A villany a privatizált termelők és szolgáltatók köztudomásúan magas, 20, ill. 15 százalék körüli eszközarányos nyeresége miatt eddig is drágább volt az indokoltnál. A tavaly nyári 14, 5 százalékos lakossági áramdráguláshoz képest nem növekedtek a költségek, nincs valódi oka a drágításnak. Az okokat a liberalizációban kell keresni. A liberalizált villanypiacon az ár tartósan elszakad a szolgáltatás valós fizikai-technikai adottságait kifejező önköltségtől. Júliustól a kormányzat teljesen liberalizálni akarja a piacot, s ennek az előkészítéséhez tartozhat a mostani hatósági áremelés. A villanyárak emelését a költségvetés bevételnövelő törekvései is motiválják, mivel az ÁFA révén minden áremelés növeli a költségvetési bevételt. Az energiaszolgáltatók áremelési törekvései itt találkoznak a kormányzati, rövidtávú költségvetési érdekekkel.

Társulatunk már sokszor kifejtett álláspontja a villanypiac működésével kapcsolatban változatlan. A villany árszínvonalát a külföldi tulajdonú erőművekkel és áramszolgáltatókkal — az indokolt profit figyelembevételével — kialakított új feltételek mellett mérsékelni kell. A hatósági ármegállapítást a háztartási fogyasztók számára a tervezett piacnyitást követően is fenn kell tartani. A hatóság működését demokratizálni kell, létre kell hozni, és szerephez kell juttatni a civil fogyasztóvédelmi szervezeteket. Kezdeményezni kell a villanypiaci EU direktívák felülvizsgálatát, az önköltségalapú, maximalizált profitot tartalmazó árképzés elfogadtatását. Változatlanul szükséges az unió más államaiban is ismert szociális tarifa. 

Keresés

Eseménynaptár

Previous Next
Május 2022
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálni? Rendszeres értesítést kap

  • rendezvényeinkről,
  • állásfoglalásainkról,
  • energetikai cikkekről és tanulmányokról.
      Megküldjük hírleveleinket.