Energiapolitika 2000 Társulat

Energiapolitika 2000 Társulat

kozjo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Kezdőlap Szakmai kereső Atomenergetika Atomenergetika Állásfoglalás a Paksi Atomerőmű rendszeres visszaterheléséről
Állásfoglalás a Paksi Atomerőmű rendszeres visszaterheléséről Send to a friend Print Version
Kategóriák: (Állásfoglalások | Atomenergetika | Klímavédelem | Környezetvédelem)
Megjelenés dátumaIcon Megjelenés dátuma 2021. 06. 15.
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok Letölthető anyagok (Size: 14 Kb)

 

 

A Paksi Atomerőmű rendszeres visszaterhelése a ideológiai indíttatású  naperőmű építés következménye

Az Energiapolitika 2000 Társulat állásfoglalása

A május 9-i, majd június 13-i „tervezettnek” minősített leterheléseknek az volt az oka, hogy az alacsony fogyasztású napsütéses időszakban a naperőművek által termelt villamos energiát kötelezően át kellett venni. Ezért kellett a Paksi erőműben kb. 16-18 Ft/KWh áron termelt villany helyett a jelentős támogatás miatt ennél jóval magasabb, 37-38 Ft/KWh árú villanyt átvenni a rendszerirányító MAVIR-nak. Ezt a veszteséget végső soron a fogyasztók fizetik meg. A MAVIR azért volt kénytelen visszaterhelni, mert csak a rendelkezésére álló kapacitásokkal tudta a rendszer egyensúlyát fenntartani. Ezt a veszteséget a média szenzációsnak ható hamis állításokkal próbálja leplezni, amikor a megújulók által ingyen termelt áram túlkínálatáról, exportálható villanytermelésről, a naperőművek Paks feletti győzelméről beszél.

Ezek a gazdasági szempontból teljesen abszurd események arra figyelmeztetnek, hogy az ideológiai alapú megújuló energiatermelés fejlesztése zsákutca, amiből ki kellene jönni. 2040-re a villamosenergia-igény kielégítésére a magyar rendszerben akár 6000 MW-ot megközelítő saját rendelkezésű, folyamatosan üzemeltethető erőmű kapacitás működésére is szükség lehet. Márpedig a tervezett 12000 MW naperőművi, erősen időjárásfüggő, 13-15 százalékos kihasználhatóságú kapacitás ezt a feladatot nem tudja ellátni. A villamos energia, ellátás biztonságot nyújtó mennyiségben pedig nem tárolható. Ezért jelentős mértékű importra is szükségünk lenne, amivel az új Nemzeti Energiastratégia számol. Az import azonban egy látszólagos kapacitás, amivel nem mi rendelkezünk.  A biztonságot csak az jelentheti, ha a termeléshez szükséges szabályozható teljesítményű erőművekkel a közösség, az adott állam rendelkezik. Más államoktól való kereskedelmi beszerzés, az importvillany nem nyújt biztonságot, mert nem csak a termelés technikai lehetősége korlátozott, de a potenciális exportálók lehetőségei is meghatározóak. A nagyarányban elavult régiós hagyományos erőműpark elöregedése, a banki manipulációk miatt nagyon magas CO2 kvótaárak és a politikavezérelt energetika (atomerőművek kivezetése) miatt már középtávon sem lesz importálható villany régiónkban.

A magyar villamosenergia-rendszer megbízható, gazdaságos működését csak egy optimális struktúrájú, a megújulókra, a rendszerszintű egyensúlyt biztosítani tudó szabályozható földgáz-tüzelésű erőművekre és az ellátásbiztonságot garantáló atomerőművi kapacitásra támaszkodva biztosíthatja. Ezért szükségesnek tartjuk az erőmű építési stratégia sürgős felülvizsgálatát.

Budapest, 2021. június 15.                       Az Energiapolitika 2000 Társulat Elnöksége 

Keresés

Eseménynaptár

Previous Next
Május 2023
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálni? Rendszeres értesítést kap

  • rendezvényeinkről,
  • állásfoglalásainkról,
  • energetikai cikkekről és tanulmányokról.
      Megküldjük hírleveleinket.