Energiapolitika 2000 Társulat

Energiapolitika 2000 Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Kezdőlap Szakmai kereső Atomenergetika Atomenergetika Mennyibe kerül a nukleáris energia?
Mennyibe kerül a nukleáris energia? Send to a friend Print Version
Kategóriák: (Egyéb dokumentációk | Atomenergetika)
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok Letölthető anyagok (Size: 10 Mb)
Letölthető anyagok2 Letölthető anyagok2 (Size: 874 Kb)

MENNYIBE KERÜL A NUKLEÁRIS ENERGIA ?

A megújuló energia villamosenergia-termelésre történő irracionális formájú és mértékű, helyenként szinte robbanásszerű terjedése egyre nagyobb károkat okoz pont azokban az európai országokban, melyek korábbi kulturális, tudományos, műszaki és gazdasági teljesítményük kapcsán arra rendeltettek, hogy más „fejlődő" vagy „feltörekvő" országok segítői, példaképei legyenek.

Döbbenten tapasztaljuk, hogy a nagy küzdelmek és áldozatok árán bevezetett, ma már sikereket felmutató villamos-energia versenypiac napról-napra torzul: a kontroll nélküli és indokolatlan mértékben túltámogatott megújuló termelés lenyomja az árakat szinte lehetetlenné téve az érdemi beruházásokat, ugyanakkor a végfelhasználói árak az egekbe növekednek. Ráadásul az ellátásbiztonság – aminek ma nincs gazdája – folyamatosan romlik, nő a tartós ellátás-kimaradást eredményező rendszer-üzemzavarok valószínűsége.

Mindezek a változások nagy és sokszor eredménytelen vitákat váltanak ki a tendenciózusság kölcsönös vádjával. A viták egyik csomópontja a gazdaságosság, ahol kulcskérdések a szakértelem és a lobbi érdekektől való függetlenség. Mivel pikáns és nagy erőket igénylő vizsgálatra van szükség, ezért ilyen nyilvános tanulmányokkal nem nagyon rendelkeztünk eddig.

Az Európai Bizottság – érezve a probléma súlyát – az Energia Főigazgatóságon keresztül megbízást adott egy tekintélyes, liberális szakmai világnézetű professzor vezette munkakö-zösségnek a tények és azok következményeinek rögzítésére, hogy útmutatást adjon a viták-hoz, politikai és gazdasági döntésekhez. A tanulmány végleges változata 2013. november 27.-én készült el Contract No. ENER/2012/NUCL/SI2.643067 számon.

 A Letölthető anyagok linken  a teljes tanulmányt olvasható. Köszönettel veszünk minden érdemi hozzászólást, melyet szintén közkinccsé teszünk. Ugyancsak szívesen fogadunk érdeklődő, tisztázó kérdéseket is melyekre törekszünk szakértő válaszokat biztosítani. A könnyebb megközelítés érdekében lefordítottuk magyarra a tanulmány „vezetői összefoglalóját" és mellékeltünk néhány – reményeink szerint – érdeklődésre számot tartó egyéb táblázatot is a teljes anyagból. A hozzászólások sorát mindjárt a fordító kezdte meg észrevételei közlésével, amelyek a Letölthető anyagok2 linken olvashatók.

Budapest, 2014. február 18.

Az ENERGIAPOLITIKA 2000 Társulat elnöksége 

Keresés

Eseménynaptár

Previous Next
December 2019
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálni? Rendszeres értesítést kap

  • rendezvényeinkről,
  • állásfoglalásainkról,
  • energetikai cikkekről és tanulmányokról.
      Megküldjük hírleveleinket.