VÁLTOZÓ KLÍMÁNK – BÉKÉBEN ÉS HÁBORÚBAN Print Version
Kategóriák: (Előadás | Magyar energiapolitika)
Megjelenés dátumaIcon Megjelenés dátuma 2022. 04. 25.
Szerző, íróIcon Szerző, író Kaderják Péter és Szuarka László Csaba
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok Letölthető anyagok (Size: 44 Kb)

 

VÁLTOZÓ KLÍMÁNK – BÉKÉBEN ÉS HÁBORÚBAN

A 2017-ben alakult TEKH (a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar keretében működő Természeti Erőforrások Kutatása és Hasznosítása Szakkollégium) 2022. április 11-én hétfőn VÁLTOZÓ KLÍMÁNK – BÉKÉBEN ÉS HÁBORÚBAN címmel online vitaestet szervezett. A vitán 32 fő vett részt. Társrendezők: a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottsága és a Magyarhoni Földtani Társulat Észak-Magyarországi Területi Szervezete. A vitában fő szerepet vállaló szakértői panel tagjai dr. Hartai Éva geológus, c. egyetemi tanár (Miskolci Egyetem), dr. Szarka László geofizikus-mérnök, az MTA rendes tagja, és dr. Kaderják Péter közgazdász (a BME Zéró Karbon Központ igazgatója) voltak. Az est moderátora: Földessy János geológus, professzor emeritus, a TEKH elnöke volt. A vitaest TEKH-dokumentumai megtalálhatók az alábbi linken:

 https://drive.google.com/drive/folders/1wMYtDL38S67i1vVMj2llnxPjJ8oBf7Xt?usp=sharing

Az est során két szembenálló nézetrendszer rajzolódott ki: Kaderják Péteré és Szarka László Csabáé. A hanganyagból általunk készített, a vitavezetőtől kapott kérdésekre adott válaszaikat tartalmazó szöveges átiratot –    Földessy János geológus, professzor emeritus, a TEKH elnöke hozzájárulásával   — tesszük közzé. Úgy véljük, hogy ezek voltak a vita sarokpontjai. (Hartai Éva mindeközben inkább a Miskolci Egyetem eredményeit ismertette.)

Az Energiapolitika 2000 Társulat köszönetet mond a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar keretében működő Természeti Erőforrások Kutatása és Hasznosítása Szakkollégiumnak a vita megszervezéséért és a felvétel közzétételéért.

A hanganyagból készített teljes szöveges átirat a Letölthető anyagok-nál olvasható.