Mennyire befolyásolja a Nap az északi féltekén a hőmérséklet alakulását? Print Version
Kategóriák: (Publikáció | Kiadvány | Klímavédelem | Környezetvédelem | Kutatás-fejlesztés)
Megjelenés dátumaIcon Megjelenés dátuma 2021. 08. 09.
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok Letölthető anyagok (Size: 528 Kb)

 

Mennyire befolyásolja a Nap az északi féltekén a hőmérséklet alakulását? 

Egy 23 kutatóból álló nemzetközi szakértői csoport szerint túl korai volt az üvegházgáz-kibocsátást kikiáltani az éghajlatváltozás legfőbb okozójaként. A most megjelent tanulmány (Research in Astronomy and Astrophysics, doi: 10.1088/1674–4527/21/6/131) eredményei ellentmondanak az IPCC következtetésének. Az IPCC ugyanis a napsugárzásról (az ún. „teljes szoláris besugárzásról”, Total Solar Irradiance, TSI) rendelkezésre álló adatokat szűklátókörűen és hiányosan vette számba.

A szakértői csoport tagja volt Szarka László az MTA rendes tagja, aki szerint „E tudományos áttekintés korszakhatárt jelent az „éghajlatváltozás” tudományos definíciójának helyreállításában, ami a legutóbbi három évtized alatt nagyon eltorzult. A tudományos közösségnek végre fel kellene ismernie, hogy a tudományban nincs tekintély vagy konszenzus. Kizárólag az igazságkeresésnek van létjogosultsága.”

Az erről szóló sajtóközlemény és annak magyar fordítása A Letölthető anyagok-nál olvasható. Később a teljes tanulmány is elérhető lesz magyar nyelven.