Energiapolitika 2000 Társulat

Energiapolitika 2000 Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Kezdőlap Dokumentumok Előadás Dokumentumok Előadás Energiapolitikák a rendszerváltozás után
Energiapolitikák a rendszerváltozás után Send to a friend Print Version
Kategóriák: (Előadás | Magyar energiapolitika)
Megjelenés dátumaIcon Megjelenés dátuma 2005. 05. 09.
Megjelenés helye vagy kiadóIcon Megjelenés helye vagy kiadó Dr. Járosi Márton
Szerző, íróIcon Szerző, író Dr. Járosi Márton
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok Letölthető anyagok (Size: 111 Kb)

Az energetikai rendszerváltozás a nemzeti energiapiacok globális tőke általi kisajátításaként írható le. A piacok megszerzése az Európai Unióhoz történő csatlakozás előkészítésének jegyében történt. A rendszerváltozás utáni energiapolitika, lényegét tekintve a privatizáció és a liberalizáció jegyeit viselte magán, s az egységes energiaszolgáltató rendszerek szétzilálását eredményezte.

Ez elsősorban a szélsőségesen neoliberális gazdasági és energetikai orientáció következménye. A liberális politika a korlátlan privatizációt és a liberalizációt a fejlett világhoz való felzárkózás feltételeként állította be.

A rendszerváltozás előtti szakmai egyesületek szinte kivétel nélkül a hatalom szigorú felügyelete alatt működtek és annak kiszolgálói voltak, legtöbb esetben a „szakmai pecsétet” adták a politikai döntésekhez. Ebben a helyzetben különösen is súlyos Bibó István megállapítása, aki szerint „különleges európai teljesítmény a hatalommal szemben nem puszta szolgai viszonyban álló értelmiségi réteg kifejlődése”. Vagyis szerinte az európaiság a hatalomtól független értelmiséget tételez fel. A rendszerváltozással elvileg megnyílt a szellemi felszabadulás lehetősége a szakmai és civil szervezetek előtt is. A gazdasági és társadalmi átalakulás eltelt időszakában a szakmai és civil szervezetek többsége nem tudta az említett fontos szerepét betölteni.

Szükségesnek tartva az energiaipar privatizálása és tervezett liberalizálása következtében kialakult helyzetben a nemzeti energiapolitika megvalósításáért való kiállást és küzdelmet, indíttatva a nemzeti energiapolitika iránt érzett szakmai és erkölcsi felelősségünktől, 2000. május 4-én megalapítottuk az Energiapolitika 2000 Társulatot. Társulatunk célkitűzése: szakmai és közéleti tevékenység folytatása a nemzeti elkötelezettségű, környezetbarát energiapolitika kidolgozásának segítésére, népszerűsítésére és védelmére, a közjó érdekében.

Úgy tartjuk, hogy fékezni tudtuk a rossz folyamatokat, segítettünk őrizni a megmaradt energetikai vagyont, s nem szűntünk meg hirdetni a közösség számára éppen aktuális, jobb energiapolitikát. 

Keresés

Eseménynaptár

Previous Next
November 2018
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálni? Rendszeres értesítést kap

  • rendezvényeinkről,
  • állásfoglalásainkról,
  • energetikai cikkekről és tanulmányokról.
      Megküldjük hírleveleinket.