Energiapolitika 2000 Társulat

Energiapolitika 2000 Társulat

kozjo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Kezdőlap Dokumentumok Állásfoglalások 36. Állásfoglalás: Meg kell állítani a liberális ámokfutást
36. Állásfoglalás: Meg kell állítani a liberális ámokfutást Send to a friend Print Version
Kategóriák: (Állásfoglalások | Privatizáció | Rendszer)
Megjelenés dátumaIcon Megjelenés dátuma 2008. 03. 19.
Megjelenés helye vagy kiadóIcon Megjelenés helye vagy kiadó Energiapolitika 2000 Társulat
Szerző, íróIcon Szerző, író Energiapolitika 2000 Társulat
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok Letölthető anyagok (Size: 130 Kb)

Az Energiapolitika 2000 Társulat állásfoglalása a Változtatások az MVM működésében c. kormánybejelentéssel kapcsolatban.

A liberális Gazdasági Minisztérium évek óta képtelen a magyar érdekű energiapolitika megalkotására. Eközben kezd gyakorlattá válni, hogy a parlament megkerülésével sorsdöntő energetikai kérdésekben is a miniszterelnök hoz döntéseket. A 2008. március 11-én bejelentett, az MVM szétverését szolgáló rögtönzés szerint 2007-ben, a villamos energia törvény kapcsán, a megfogalmazott célokkal részben ellentétes szabályozás született; a megoldás a HTM-ek felbontása, a MAVIR MVM-ből való eltávolítása, az újraszabályozás.

Vagyis a kormány által létrehozott villamos energia törvény nem jó, s az MVM-re hárítják a saját alkalmatlanságuk és sikertelenségük következményeit! Az árampiacon az árak elszabadulásáért az MVM-et felelőssé tenni abszurd és cinikus, hiszen az MVM ma még az egyetlen olyan piaci szereplő, amely a magyar fogyasztók érdekeit képviseli, s amellyel a kormányzat is mérsékelni tudta a liberalizáció pusztító hatását.

Az MVM ellen folyó támadások valódi célja az MVM feldarabolása, szétverése. El kell tőle venni tulajdonát, a nagyfeszültségű villamos hálózatot (MAVIR), le kell választani róla a Paksi Atomerőművet, amely a legolcsóbb áramot biztosítja az országnak, s persze meg kell szüntetni azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek garantálták, hogy a fogyasztók számára se szabaduljanak el az árak. Mindezt az EU-direktívákra való álságos hivatkozások jegyében. Most jutott el a neoliberális ámokfutás a végkifejlethez. Ha ez a liberálisok szándéka szerint beteljesedne, akkor végleg megszűnne a magyar nemzeti érdekű energetika, annak minden következményével együtt.

Csak abban lehet reménykedni, hogy az ehhez szükséges törvénymódosításokat nem lehet keresztül vinni. Az SZDSZ-en kívüli politikusok, a szakszervezet és tekintélyes szakértők megnyilatkozásai mind erre utalnak. 

Keresés

Eseménynaptár

Previous Next
Május 2022
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálni? Rendszeres értesítést kap

  • rendezvényeinkről,
  • állásfoglalásainkról,
  • energetikai cikkekről és tanulmányokról.
      Megküldjük hírleveleinket.